• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Asp.Net Interview Questions Answers

Question 1 : What namespace does the Web page belong in the .NET Framework class hierarchy?

Answer 1 : System.Web.UI.Page 

Question 2 :   Can you explain the difference between an ADO.NET Dataset and an ADO Recordset?

Answer 2 :   Valid answers are: ·  A DataSet can represent an entire relational database in memory, complete with tables, relations, and views. ·  A DataSet is designed to work without any continuing connection to the original data source. ·  Data in a DataSet is bulk-loaded, rather than being loaded on demand. ·  There's no concept of cursor types in a DataSet. ·  DataSets have no current record pointer You can use For Each loops to move through the data. ·  You can store many edits in a DataSet, and write them to the original data source in a single operation. ·  Though the DataSet is universal, other objects in ADO.NET come in different versions for different data sources. 

Question 3 :   Describe the difference between inline and code behind.

Answer 3 : : Inline code written along side the html in a page. Code-behind is code written in a separate file and referenced by the .aspx page

Question 4 :   Explain what a diffgram is, and a good use for one?

Answer 4 : The DiffGram is one of the two XML formats that you can use to render DataSet object contents to XML.  A good use is reading database data to an XML file to be sent to a Web Service. 

Question 5 :   What are the various security methods which IIS Provides apart from .NET ?

Answer 5 :   The various security methods which IIS provides are a) Authentication Modes b) IP Address and Domain Name Restriction c) DNS Lookups DNS Lookups d) The Network ID and Subnet Mask e) SSL

Question 6 :   What is the difference between Server.Transfer and Response.Redirect?  Why would I choose one over the other?

Answer 6 :   Server.Transfer transfers page processing from one page directly to the next page without making a round-trip back to the client's browser.  This provides a faster response with a little less overhead on the server.  Server.Transfer does not update the clients url history list or current url.  Response.Redirect is used to redirect the user's browser to another page or site.  This perform as a trip back to the client where the client's browser is redirected to the new page.  The user's browser history list is updated to reflect the new address.

Question 7 :   What are the Application_Start and Session_Start subroutines used for?

Answer 7 : This is where you can set the specific variables for the Application and Session objects. 

Question 8 :   Which method do you invoke on the DataAdapter control to load your generated dataset with data?

Answer 8 : The Fill() method. 

Question 9 :     Describe the role of inetinfo.exe,

Answer 9 : inetinfo.exe is the Microsoft IIS server running, handling ASP.NET requests among other things. When an ASP.NET request is received (usually a file with .aspx extension), the ISAPI filter aspnet_isapi.dll takes care of it by passing the request to the actual worker process aspnet_wp.exe.

Question 10 :   1.                 

Asp.Net Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners